Selge hytte

Gevinstskatt

Hvis du noen gang kommer til å selge hytta, skal du vite at du må betale 22 prosent i gevinstskatt uansett hvor lenge du har eid den. Men selvfølgelig bare dersom du får mer for den enn du en gang ga.

- Hvis du skal selge eller har arvet en hytte i Sverige og lurer på hvordan du best kan ordne dette skattemessig, bør du snakke med norske advokater som kjenner norsk skatterett. Ikke en svensk eiendomsmegler, råder Aud Schanke Reinås.

Den skattepliktige gevinsten beregnes etter svenske regler i Sverige og norske regler i Norge. Skal du selge fritidsbolig i Sverige må du betale gevinstskatt i Sverige, som ligger på 22 prosent av gevinsten.

Skatt som er betalt i utlandet, kan kreves trukket fra i Norge. I tillegg skal du skatte i Norge etter norske regler. Har du eid og brukt fritidsboligen lenge nok til å oppfylle vilkårene for skattefri gevinst ved salg, er gevinsten skattefri i Norge. Da kan du ikke kreve fradrag i Norge for den svenske skatten på gevinsten.

Meglerprovisjon

Som hytteselger eller kjøper i Sverige er det flere avgifter du må tenke på.

Selger betaler megleren. Provisjonen ligger gjerne mellom 2 - 3,5 prosent av salgssummen. Ved høy salgsverdi vil prosentsatsen ligge lavere enn ved lav salgsverdi.

Kjøper må betale et tinglysningsgebyr på 1,5 prosent, for privatpersoner, og 4,25 % for selskaper, i tillegg til 825,- kroner i dokumentavgift.

Budgivning

Ved budgivning følges regler for norsk budgivning, selv om eiendommen ligger i Sverige.